................................................................................................................................................................................................................................................
   
 


Hepimiz daha iyi bir yaşamı hak ediyoruz.  Bunun için çalışıyoruz.  Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için uğraşıyoruz.
Ancak zaman zaman kendimizi yaşamın akışına öylesine kaptırıyoruz ki, beynimizin vücudumuza vermesi gereken “dur ve kendini dinle” komutlarını atlıyoruz. 


Sonuç olarak nedenini bilmez şekilde sadece fiziksel değil, zihinsel olarak da yorgun, stresli ve bazen de hasta hissediyoruz kendimizi.Yaşam tarzınız her ne olursa olsun, vücudunuza kendini yenileyecek, dinlendirecek zamanı tanımanıza, kendinizle barışmanıza, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı tam olarak sevdiklerinizle uzun yıllar geçirmenize yardımcı olmak istiyoruz.


Özellikle de her geçen gün dünyada hızla yaygınlaşan "Dorn Terapi" ile Bel ve Boyun ağrılarınıza kalıcı olarak “Hoşçakal” demenizi istiyoruz. Bunu yaparken de sağlıklı yaşam zincirinin kayıp halkası olan beslenme düzeninizi, "Ne Yiyorsak O'yuz" felsefemizden hareketle, hayat tarzınıza uygun hale getirerek obezite, tansiyon, diyabet, kolestrol, cilt, kalp, sinir sistemi gibi olası hastalıklara karşı önlem almanızı istiyoruz. Yani estetik kaygılardan çok, sağlığınız için doğru beslenmenizi öneriyoruz.


Tarihçesi ;

Dorn Method’un kaynağı: Dieter Dorn.

Birçok insan hayatlarının bir yerlerinde akut siyatik veya bel ağrısından şikayetçi olmuşlardır.

Bu insanlardan Almanya Lautrach’da yaşayan çiftçi ve değirmen sahibi Dieter Dorn’a yolu düşenler, basit ancak etkili el hareketleri ile problemlerinin çok kısa sürede yok olduğunu ve büyük bir çoğunluğunda tekrarlanmadığına şahit olmuşlardır.

Dieter Dorn, Dorn Terapi’nin mucidi ve otuz seneden uzun süredir de uygulayıcısı olmuştur. Yüzlerce öğrencisine öğretmiş ve onlar da Dieter Dorn kadar başarılı olmuşlardır.

Dorn Method bugün Almanya başta olmak üzere, tüm dünyada çok büyük bir hızla yayılmaktadır.

Omurga;

Boyun bölgesinde 7 Cervical Omur, sırt bölgesinde 12 Thoracal Omur, bel bölgesinde 5 Lumbar omur ve kalça bölgesinde birbirine kaynamış 5 omurdan oluşan Sacrum ve Coccyx’den (kuyruk sokumu) oluşur.

Omurgada boyun, sırt ve bel bölgesinde 3 adet doğal kavis vardır. Bu kavisler sayesinde omurga üzerine düşen yük miktarı minimuma indirilir ve esnek hareket sağlanır.

Omurlar üst üste gelerek, içinden omurilik ve sinirlerin geçtiği omurga kanalını oluştururlar.

Omurga, omuriliği ve sinirleri korur ve vücudumuzun hareketini sağlar. Omurlar birbirlerine önde disk dediğimiz yastıkçıklar ile tutunurlar. Diskler omurların birbirine sürtünmesini önleyen yumuşak suspansiyonlardır. Disklerin görevi yürüme, oturma, yük kaldırma sırasında oluşan sarsıntıları emmek, omurların üzerine düşen yükü eşit olarak azaltarak, ağırlığı dengeli biçimde alt seviyeye iletmektir.

Omurga ayrıca ligamentler ve kaslar tarafından desteklenir. Ligamentler diskleri ve omurları yerinde tutan sağlam şeritlerdir. Kaslar ise hareketi denetler, omurgayı destekler ve sağlamlık kazandırır.

Omurilik ilgili omurların hizasından dallar vererek beynimizin verdiği emirleri, vücudumuzun diğer bölümlerine taşınmasından sorumludur.

Nasıl Uygulanır?

Dorn Terapi her zaman eşit olmayan bacak boyunun eşitlenmesi ile başlar. Zira binanın temeli olarak kabul edeceğimiz bacak boylarının birbiri ile eş olmaması, maalesef binanın kendini temsil eden, kalça ve omurganın olması gereken hizasında olmamasına neden olmaktadır.


Kişinin kendi dinamik hareketleri ve Dorn Terapistin uyguladığı bası ile önce bacak boyu eşitlenir, leğen kemiği ve sacrum paralelliği (oblique pelvis düzeltimi) sağlanır (pelvic denge) ve omurga üzerinde omurların hizalanma çalışmaları başlar.

Skolyoz, bel & boyun fıtığı, siyatik, kalça kemiğinde/ekleminde ağrı, diz ağrısı, migren, ayak problemleri, rahim sarkması, karın bölgesi, bağırsak ve mesane problemleri olarak karşımızda bulduğumuz hastalıkların büyük kısmına eğri leğen kemiği (oblique pelvis) pozisyonu ile asimetrik/eğri hale gelen, hizası bozulan bir omurga neden olabilmektedir.


Kimler Faydalanabilir?

Teknolojinin hayatımıza daha çok girmesi, aile yapılarının değişmesi, beslenme düzeninin bozulması gibi nedenlerle artık birçoğumuz gün boyu vücut duruşumuza dikkat etmeden ekran karşısında çalışan, televizyon karşısında yemek yiyen, diz üstü bilgisayarlarımız ile yatağımız üstünde yazışan insanlar haline geldik.

Özellikle 7-17 yaş arası gençler teknolojik yaşam şekilleri nedeni ile orta yaş geleceklerinde, omurganın yanlış kullanımından kaynaklı birçok sıkıntıyı bugünden davet ediyorlar. Halen ilk ve orta öğrenim yapan çocuklarımızın birçoğunda konsantrasyon bozukluğu, hiper aktiflik, kambur durma, koşamama, tırnak yeme benzeri sıkıntıları var. Annelerinin ya da sınıf öğretmenlerinin sürekli hatırlatmalarına rağmen dik oturamıyorlar.

Yeni yürümeye başlayan çocuklarımızın birçoğunda içe ya da dışa ayak basma problemi var.

Doğum yapmış annelerin birçoğunun ise, özellikle hamilelik ve doğum sonrası bebek bakımı esnasında vücutlarını yanlış kullanmalarından kaynaklı bel ağrıları devam ediyor.

Ev kadınlarımız her gün ev işi yaparken, bir hareketi yanlış yaparak kendilerine zarar veriyorlar.

Özellikle arkadan darbe alarak trafik kazası geçirmiş, spor kazası yaşamış veya bir yaşlarında ciddi bir düşme (balkon, merdiven, ağaç vs) atlatmış kişiler ise bugün ciddi bel veya boyun ağrılarından muzdaripler.

Tüm bunların neticesinde ameliyat olup, halen kesin sonuca ulaşamamış, ağrıları ile yaşamayı öğrenen ya da ikinci hatta üçüncü ameliyatına hazırlık yapanlar var.

Örneklenmeyi arttırabiliriz.

Dorn Terapi; bel, boyun, baş, sırt, kalça, bacak, diz, ayak, omuz, kol, el, parmak ağrısı olan, migren, siyatik, kireçlenme, skolyoz benzeri rahatsızlıkları bulunan herkese uygulanabilir. Yeni doğan dahil, çocuklarda da güvenle uygulanmaktadır. Ayrıca MS, Parkinson, Alzheimer benzeri merkezi sinir sistemi kaynaklı hastalıklarda da fayda sağlamaktadır.


 

Yapılması Yasak Hareketler ;

Terapi sonrası 6 ila 8 hafta aşağıda listeli hareketlerin yapılmasından şiddetle kaçınılmalıdır.

  • Bacak bacak üstüne atmak

  • Tek bacak üzerinde durmak

  • Dizlerin gergin haliyle ayakta durmak

  • Kalçanın dışarıda olan pozisyonu ile yürümek

  • Yürürken önce topuklara basmak

  • Uyurken yan yatmak

  • Ayakkabı giyerken, elleri bacağın dışından kullanmak

  • Dizin 90 dereceden daha fazla vücuda yaklaştırılarak yapılan "streching" (germe) hareketleri

 
         
 
   
   
© Copyright 2014. Tamamlayıcı Terapi.
Desing By MaXi