................................................................................................................................................................................................................................................
   
 
 

MASAJ HAKKINDA

ELLERİN ETKİSİ

Ellerimiz birbirimize irtibatlandığımız, bedensel duyuştan öte çok önemli alış veriş kapılarıdır. Birbirimizle ilk tanışma tokalaşmayla başlar. Tokalaşmak, ellerimiz üzerinden kapımızın çalındığı an’dır. İşte o an kapıyı açmak ve içeriye buyurun diyebilmek, ellerimizden yayılan sevginin gücüne bağlıdır.

Ellerimizden yayılan o güç tüm bedenimize, belki de oradan öz’de bir olan gerçekliğimize uzanır. Bu durum ancak arınmış bir hal üzerinden gerçekleşir. Birbirimizle kurmamız gereken doğru iletişim bu derece önemli ve olması gerekendir. 

Masaj, sadece fiziksel bir dokunuş değildir. Masaj, ellerimiz aracılığıyla birbirimize naklettiğimiz niyetlerimizdir. Birbirimize yapacağımız yardım, niyetlerimizin doğruluğu ile orantılıdır. Niyetlerimiz, birbirimizin ihtiyacına ışık tutmalıdır. O ışık, bizleri şuursal şifaya kavuşturan gerçek ihtiyacımızdır.  

İşte bu! Birbirimizin elinden tutmaktır gerçekte.

Ellerimize Güvenmek dileğiyle…

MASAJ HAKKINDA BİLDİKLERİNİZ VE BİLMEDİKLERİNİZ...

Sağlığımız sahip olduğumuz bir servettir aslında. Hastalıklardan korunmak, tedavi olmaktan daha kolaydır. Tek ki yollarını bilelim. Masaj bunların içinde en etkili yöntemlerden biridir. Çünkü masajın iyileştirici gücünden başka, olası hastalıkları önlemek ve korumak etkisi de vardır.

Masajın bilimsel ve klinik olarak kesinleşmiş en önemli etkisi kan ve lenf dolaşımı üzerinde olanlarıdır. Dokularda sıvı değişimi arttığı gibi, daha bol besi maddesi sağlanması desteklenir, kanda artan oksijen zedelenmiş kas dokularının kendilerini daha hızlı yenilemesini kolaylaştırır. Hızlanan kan, dokulardaki metabolizma artıklarının bulundukları yerden uzaklaştırılmalarını çabuklaştırır.. ( toksinlerin vs. ) Lenf akımının hızlandırılması ise damar dışı (hücreler arası) sıvı birikimlerinin lenf akışına katılmasında etkin rol oynar. (yararlı maddelerin tekrar kana verilmesini, zararlılarında atılmasını hızlandırır.) Çalışarak yorulmuş olan kas, masaj yapılırsa, dinlenmeyle geçirilecek süreye oranla çok daha çabuk dinlenip gevşeyebilir. Yine kan dolaşımı üzerinde etki ile kaslar çok daha iyi beslenir, direnç kazanır. Masajla sadece kan dolaşımı lenf sistemi ve kaslar etkilenmez dolaylı olarak sinir uçları aracılığı ile iç organlarda olumlu bir şekilde etkilenir. İşte bu masajın uzak etkisidir. 

Bir kez olsun masaj yaptıranlar gevşetici, dinlendirici etkiyi daima özlemle anımsarlar, bu olumlu değişiklik dokunan ellerin şifalı gücünün sağladığı rahatlamadır.

Bilinçli masajla kaslarda spazm belli ölçüde çözülebilir. Gerek dolaşım üzerine canlandırıcı etki, gerekse kas spazmlarının çözülmesiyle hipoksi (oksijen basıncının düşmesi) de gerileyeceğinden ağrının azalması da doğaldır. Aynı zamanda eklemlerdeki hareket kısıtlamalarının açılması ve psikolojik etkileriyle de ağrı üzerine etkili olunabilmektedir.

MASAJIN KISA TARİHÇESİ

Masajın ne zaman başladığını söylemek zordur. Dünyada insanlığın doğması ile masajın Başladığını söylemek en doğrusu olabilir. Çünkü ilk insanda acıyan veya ağrıyan ve yorgun bir organın yoğrulması gibi doğal bir reksiyon, bununda neticesi azalan ağrı ve acı, geçen yorgunluk. Mutlaka ilk insanın konuşmayı dahi öğrenmeden öğrendiği yaptığı işlerden biri olsa gerek. İnsanın acıyan yerini en ilkel alışkanlıkla dili ile yaladığı veya eli ile ovduğu, ağrıyan bir midenin ağrı noktasına eli ile tazyik kullandığı ve ağrının azaldığını gözlemleriz. 

Eski Yunan mitolojisinde tanrı Aesculapius'un kızı Hygeis ve tanrı Apollonun dinlendirici masajları görülmektedir. Dünyada sabır ve gözlem işinin en iyi temsilcileri olan Çinliler Chen-chin ilminin ilk doğuşundan 5000 yıl kadar önce çin de masajı bildikleri ve kendilerine göre akupressur noktalarına bastırarak ağrı ve hastalıklarını geçirdikleri tahmin ediliyor. Çünkü akupunktur'un babası akupressur'dür. M.Ö. 3000 yıllarında başlayan masaj oradan ebedi mücadele partneri orta Asya Türklerine geçmiş olması tarihi olaylardandır. M.Ö. 200 yıllarında İmparator NARA devrinde Kinmeinne'nin onuruna yazılmış olan Nei Ching (Sarı İmparator'un Dahiliye Tıp kanunları) isimli kitapta bilimsel olarak tasnif'i bulunan masajdan bahsedildiği bilinmektedir.

Bu İlmin yayılış kapılarından birisi de JAPONYA olarak bilinmektedir. Doğal olarak JAPON masajı (SHIATSU) masajı olarak bilinmektedir. 

Milattan 6000 sene öncesinin Hindistanın da yaşayan SİND medeniyetinde masaj uygulaması, hastalıklarla gıdaların ilişkileri, hastalıklarda salgınlar hakkında bilgiler günümüze kadar varmaktadır.  
İSA'dan 3000 yıl kadar önce mısır mabet tababetini gösteren duvar resimlerinde masaj'a ait resimler görülmektedir. 

M.Ö. 2500-3000 yıllarında eski İRAN medeniyetlerinde de şarktan Hint, Batıdan Sümer ve Mısırlıların etkisi altında masajı bildikleri ve uyguladıklarını öğreniyoruz. 
Orta Anadolu da yaşayan İskitliler de büyük filozof ve hekim Anaharsis Masaj dan bahsediyor. Hatta Hekim HİPPOCRAT'IN İSKİTYADA hekimlik öğrendiği de bilinmektedir. 

Eski EGE MİNOS medeniyetinde yaşayan "Hekimlerin Babası" sayılan HİPPOCRAT hekim İ.Ö. ( 460-380 ) de APHORİZMALAR'INDA masaj dan bahsetmektedir. 
Sonuç olarak masaj insanın varoluşundan günümüze kadar birçok medeniyet geçirip, bugünkü halini almıştır.

Bir kez olsun masaj yaptıranlar gevşetici, dinlendirici etkiyi daima özlemle anımsarlar, bu olumlu değişiklik dokunan ellerin şifalı gücünün sağladığı rahatlamadır.

Bilinçli masajla kaslarda spazm belli ölçüde çözülebilir. Gerek dolaşım üzerine canlandırıcı etki, gerekse kas spazmlarının çözülmesiyle hipoksi (oksijen basıncının düşmesi) de gerileyeceğinden ağrının azalması da doğaldır. Aynı zamanda eklemlerdeki hareket kısıtlamalarının açılması ve psikolojik etkileriyle de ağrı üzerine etkili olunabilmektedir.

 

MASAJ NASIL YAPILIR ?

Koltuk Masajı

İsveç Masajı

Spor Masajı

Aromaterapi Masajı

Thai Masajı

Refleksoloji

Derin Doku Masajı

Anti Selülit Masajı

Bölgesel Masajlar

Temel Teknikler
Masajın en güzel yanı kolay olmasıdır. Birkaç temel harekette ustalaştığınızda, tam bir vücut masajı yapmak için hazırsınız demektir. Masajda kullanılan diğer tekniklerin bir çoğu, sadece burada gösterilen hareketlerin çeşitlemeleridir. İlk olarak sırt üzerinde başlayabilirsiniz.

Sıvazlamalar
Ritmik ve akıcı sıvazlamalar bir masajın temelini oluşturur ve en fazla kullanacağınızda bunlardır. Bu hareketleri yağ sürmek ve diğer hareketleri birbirine birbirin ’e bağlamak için kullanın. Masaj yaparken bir sonraki hareketin ne olacağı aklınızagelmiyorsa, yalnızca ellerinizi gezdirmeye devam edin. Sadece hızını ve basıncını değiştirerek çeşitlilik ve ilginçlik kazandıracağınız bu hareketlerle tam bir vücut masajı yapabilirsiniz. Yavaş hareketler sakinleştirici, sert hareketler ise uyarıcıdır. Sıvazlamalar kan dolaşımını düzenler, gergin kasları gevşetir ve sinirleri yatıştırır. Masajın en temel sırrı, tüm hareketlerin akabilmesi için tamamen gevşemiş olmanızda yatar.

Yayılan Sıvazlamalar
1. Bu basit hareket hemen hemen tüm bölgelerde kullanılabilir. Başlarken ellerinizi yan yana koyun ve yavaşça yukarı doğru kaydırırken parmaklarınız ilerlesin. Avuçlarınız ve el tabanınızla düzenli ve sabit bir baskı uygulamak için ellerinizin üzerine eğilin.
2. Ellerinizi dışa doğru yayarak açın, basıncı azaltın ve yanlardan aşağı doğru kaydırın. Ellerinizi vücudun biçimine uydurun, böylece hareketimiz tüm bölgeyi kapsasın. Ellerinizi pürüzsüz ve hafifçe gezdirirken deriyi sürüklememeye dikkat edin.
3.Yanlardan yukarı doğru çekerken, elleriniz gevşekçe vücut kıvrımlarının biçimini almış olmalıdır. Sırt yada karında bu hareketi yaparken ellerinizi yukarıya çekerek beli hafifçe kavrayıp sıkın. Vücudun diğer kısımlarında bu dönüş hareketini daha hafif yapın.
4. Tekrar başlamak için ellerinizi hafifçe bir nokta çevresinde döndürün. Bunun uzunluğunu değiştirebilirsiniz, ama tüm hareketler akıcı ve sürekli olmalıdır. Genel bir kural olarak, hareketimiz kalbe doğru sert, geriye doğru kayarken hafif olmalıdır.

Dairesel Sıvazlamalar
1. Bu kesintisiz dairesel hareket, hoş bir akış hissi verir. Her iki elinizi birbirinden 15 cm. uzaklıkta vücudun bir yanına koyun, sonra geniş kavislerle daireler çizerek gezdirin. Elinizi yukarıya ve dışa doğru sertçe bastırın; aşağıya ve içeriye doğru hafifçe kaydırın.
2. Bir el daireyi tamamlarken kollarınızı çaprazlayın. Bir el tam daire çizerken diğeri sadece yarım daire çizsin.
3. Bir eli, kolunuzun üzerinden aşırın ve diğer elle harekete devam edin. Elinizi hafifçe yerleştirin ve tekrarlayın.

Kedi Masajı
1. Bu yatıştırıcı ve uyku verici bir harekettir. Aşağı doğru inerken bir el diğerini izlersin. Hemen hemen hiç basınç uygulamayın, elleriniz yalnızca gezinsin.
2. İlk elinizi kaldırın ve tekrar başlamak üzere havadan geri getirin. Dönüş ve tüm hareketler ritmik ve akıcı olmalıdır.
Başparmak Masajı
Küçük bölgelerde yalnızca baş parmağınızla çalışın. Bir baş parmağınızla yukarıya ve dışa doğru bastırın. Diğeri onu izlerken biraz daha üstte ve dışa doğru olsun.

Yoğurmalar
Bu hareket tıpkı hamur yoğurmaya benzer; omuzlar, kalça ve uykuluk gibi etli bölgeler için uygundur. Gergin kasları esnetip gevşetir; böylece bölgeye tazekan ve besin ulaştırarak kan dolaşımını düzenler, emilmeyen maddelerin atılımına yardımcı olur. Yoğurmanın derinliği ve hızına bağlı olarak çeşitli ektiler sağlayabilirsiniz: Yavaş ve derin ya da hızlı ve uyarıcı. Hafif yoğurma, deriyi ve üst kas tabakasını; sert yoğurma ise daha derindeki kasları etkiler. Ellerinizin çevreye kaymadan serbestçe hareket edebilmesi için uygun miktarlarda yağ kullanmalısınız.
Temel Yoğurmalar
1. Parmaklarınız dışarı doğru bakarken dirseklerinizi yanlara doğru açın ve ellerinizi düz olarak yerleştirin. Bir elinizin avucuyla bastırın, sonra deriyi parmaklarınız ve başparmağınız arasında kavrayıp diğer elinize doğru itin.
2. Deriyi serbest bırakıp diğer elinizle kavrayın. Ritmik olarak bir eliniz sıkarken diğeri serbest bırakacak şekilde ellerinizi dönüşümlü olarak kullanın ve sıkıp bırakın.
  


 
© Copyright 2014. Tamamlayıcı Terapi.
Desing By MaXi