HAMİLE MASAJI
Hamilelikte vücut büyük bir değişim geçirir. Bu esnada çeşitli sıkıntıların yaşanması, ağrıların olması doğaldır. Bu nedenle uygulanan hamile masajı, hamile kadını hem gevşetip rahatlatır, hem de ağrılarına iyi gelir. Masaj ancak deneyimli ellerimle yapıldığı zaman faydalıdır. Hamilelere, yüksek tansiyon, düşük riski, enfeksiyon gibi durumlarda masaj uygulanmaz.
Hamilelere uygulanan masaj vücudun rahatlamasına, dolaşımın artmasına kişinin kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur.
Hamilelere doğum öncesi, hamilelik boyunca ve doğum sonrası masaj uygulamaları yapılmaktadır..Hamilelikte ilk başlangıçtan itibaren ve doğum öncesi yaptığım masajlar, son derece gevşetici olmanın yanı sıra hamilelikte sık görülen sırt ağrıları ve uykusuzluk gibi şikayetlerin pek çoğunu da hamilelik boyunca gidermektedir. Ayrıca hamilelik süresince eklem ve kas dokusunda meydana gelen değişmeler sonucunda anne adaylarının zaman zaman çektiği ağrıları gidermek ve karın bölgesinde oluşan doğum çatlaklarına çözüm getirerek geliştirdiğim yararlı özel bitkisel yağ karışımları ile çok yumuşak olarak anne adayına uygulanır. Tamamen gevşedikleri bir masajdan sonra kaliteli uyunabilmektedir. Hamilelere doğum öncesi, hamilelik boyunca ve sonrası yapılan düzenli masajlarda genel veya lokal olarak yapılan uygulamalar sonucu bacaklarda varis ve çatlak oluşumu önlenmiş,basenlerde ve kalçalarda ise selülit ve çatlaklar asla oluşmaz. Genel kas ve sırt ağrıları oluşmadan ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca doğum sonrası yaptığım karın masajında karında; selülit, çatlak ve kırışma ile toplanma oluşmadan düz bir karına ve göbeğe sahip olunmuştur.Hamilelik sırasında en çok rastlanan problemler; Kilo artması sebebiyle görülen el-ayak şişmeleri ve ağrıları, Bebeğin karında taşınması sebebiyle oluşan sırt ve bacak ağrıları, Vücutta oluşan ödemlerdir.
Hamilelik Sırasında Masaj : Hamile masajı sayesinde bu ağrılardan kurtulabilirsiniz ve vücuttaki ödemi daha kolay atabilirsiniz. Hamilelikte Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir. Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır. Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Yaşlanma da geniş anlamda bir “kuruma” problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masaj yaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir.
1 – Çok yumuşak ve ritmik dokunuşlarla uygulanan hamile Masajı,hamilelik sırasında oluşan gerginlik,stres ve psikolojik sıkıntılarınızdan da kurtulmanızı sağlar.Düzenli yaptırdığınız zaman doğumunuz daha kolay geçecektir Eski dönemlerde masözlerin genellikle köyün ebeleri oldukları,Afrika,Hindistan ve Malezya’da ebe-masözlerin doğumu kolaylaştırdıkları ve bebeğin konumunu bile değiştirebildiklerini bir düşününüz.
2 – Hamilelikte oluşan çatlak probleminin en önemli nedeni cildin gerilmesidir.Bu gerginliğin çatlağa dönüşmemesi için cildin sürekli nemlendirilmesi gerekmektedir.Hamile Masajı sırasında kullandığım özel karışım bitkisel yağlar sayesinde cildiniz fazlasıyla nemlendirilir, çatlak oluşumunun da önlenmesi sağlanmaktadır.
3 – Hamile masajını en önemli faydası ise;anne ve bebeğin dokunma ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.Masaj boyunca dokunulan anne ve bebekte huzurlu ve dingin bir ruh hali oluşacaktır.Anne karnında bebek her türlü duyguyu hissetmektedir.Anne hamilelik boyunca olumlu duygularla dolu olursa bu bebeğe geçmektedir ve bebek bütün hayatı boyunca bu olumlu izleri taşımaktadır.Bu keyifli ama zor dönemde anne adayının kendini bolca mutlu hissedeceği,huzurlu bir süreç geçirmesi son derece önemlidir.Masaj sayesinde anne kendine vakit ayırmanın mutluluğunu yaşayacak,değerli olduğu duygusunu hissedecek,ağrılarından kurtulacaktır.
Hamilelik Sonrası Masaj : Doğum sonrasında masaj yaptırmak çok faydalıdır.Masaj,bebekle ilgilenmenin yükünü hafifletir,gerginliği azaltır,bebeği kaldırıp taşımanın getirdiği ağrıları giderir ve her şeyin ötesinde,en azından bir saat kendine vakit ayırmanın getirdiği tam bir rahatlama ve dinlenme sağlar.Bu,ailenin diğer bireyleri için de yararlıdır,çünkü masaj sonrasında anne kendisini daha iyi hisseder.Annenin olumlu ruh hali bebeğe ve tüm aileye yansır.
Masajın Faydaları Nelerdir? Psikolojik açıdan bakıldığında masaj bir önem hatta bakımlılık hissi verir; vücudumuzun farkına varmamızı sağlar. Güvenli bir dokunuş hayatın önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla bu işi bilinçli olarak yapan bir profesyonelin masaj sırasındaki dokunuşu aynı zamanda rahatlatıcıdır. Fiziksel anlamda masaj, veren taraf ile alan taraf arasında bir elektromanyetik enerji değişimidir. Bu enerji makine ve benzeri aparatlarla elde edilemez! Candan ve canlıdan gelen bu enerjiye doğu kültürleri “Chi” ya da “hayat enerjisi” adını verir. Masaj, günlük hayatın baskılarından sonra mini bir tatil anlamına gelir. Yapılan klinik bir araştırma, masajın zihinsel uyanıklığı artırdığı ve matematiksel zekayı keskinleştirdiğini de göstermiştir.
Hamilelikte Masajın Faydaları Nelerdir? Hamilelikte Masaj Güvenli midir? Doğal masaj terapisi hamilelik sırasında rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Şişmelerin verdiği rahatsızlık yorgunluğa, fiziksel ve duygusal açıdan sıkıntılı olmanıza yol açtığında masaj duygularınızı canlandıracak, kendinizi iyi ve neşeli hissetmenize yardımcı olacaktır. Hızlı darbeler bedeni ve zihni canlandırırken, yavaş hareketler vücudu gevşetip rahatlatır. Hamilelik sırasında, pelvis bölgeye masaj uygulamayarak ve bunun dışında yapılam özel masaj tüm vücutta özellikle bacaklarda, rahmin damarlar üzerinde yarattığı baskı sonucu yavaşlayan dolaşımı hızlandırır ve çeşitli rahatsızlıklara yol açan duygusal gerilimi önler. Hamileliğin ilk beş ayında masaj öncesi ısınma hareketleri yararlı olabilir. Pelvis bölgeler hariç daha sonraki aylarda, aşağıda anlattığım tekniklerle, bacaklarda ve sırtta hissedilen ağrılar mükemmel bir şekilde geçmektedir.
Hamilelerde En Çok Uygulanan Masaj Bölgesi Ve Tekniği Hangisidir? Hamilelerde masajı en sık olarak bacaklarda ve ayak bileklerinde görülen şişlikleri ve kas spazmlarını önlemek için bu bölgeleri tercih edilmektedir.
Hamilelerde Ayak Masajı Ve Önemi: Hamilelerin en çok yaşadığı sorunlardan biri de ayaklarda, ayak bileklerinde ödem, şişme ve buna bağlı rahatsızlıklardır. Hamilelerde düzenli yaptığım ayak masajlarında ödem, şişme ve buna bağlı sorunlar tamamen ortadan kalktı. Bu durum tamamen gözlemlerim sonucu tespit edildi. En problemsiz hamilelik için ayak masajı mutlaka uygulanmalıdır. Gebeliğin tüm dönemlerinde ayak ve ayak bileğinde oluşan fizyolojik ödemin ortadan kaldırılması ayak masajı ile mümkündür.
Hamilelerde yapılan ayak masajı uygulamalarında genelde 15 ile 25 dakikalık seanslar fizyolojik ödem ve şişmeleri ortadan kaldırmaya yeterli olmaktadır.
Fizyolojik ödem ve şişmeler her ne kadar hamileliğin tüm evrelerinde oluşuyorsa da genelde hamileliğin son döneminde gelişmektedir. Ayak ve ayak bileği ödeminin ortadan kaldırılması ayak ve ayak bileklerine yaptığım bilimsel kurallara dayalı ayak masajıyla mümkündür. Düzenli yaptığım ayak masajının hamileliğe bağlı oluşan ayak ve ayak bileği ödeminin yok edilmesinde etkili olduğu gözlemlerim sonucu kanıtlanmış ve kesinleşmiştir. Ayak masajları sadece ödem ve şişlikler değil, yaptığım ayak masajının hamilelerin, ödem ve şişliğe bağlı ağrı, yorgunluk ve uyku düzeni bozukluğunu da ortadan kaldırmıştır.
Masaja ara verildiğinde veya hastanın masajı aksatması sonucunda ödem ve şişliklerin yeniden geliştiği kesinlikle saptanmıştır. Sonuç olarak tüm hamilelere veya özellikle ayaklarında ödemi olanlara mutlaka ayak masajı yaptırmaları önerilir.
Ayak masajlarında başarı oranı % 100 dür.
Bu Masaj Programının Süresi : Hamilelik öncesi,hamilelik esnasında ve hamilelik sonrası, tam yıl haftada 3 seans. Erken ve orta devrelerde 30-60 dakika son aylarda 15-45 dakika olarak uygulanmaktadır.
|