LENFA DRENAJ VE SELÜLİT
Lenf sistemi ve Lenfa drenaj masajı:
Lenf sistemi, vücudumuzun kısaca ak kanı olarak bilinen, lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşan bir organ yapısıdır. Bu sistem, kan damarlarının taşıyamadığı ağırlıktaki ( yağ ve protein gibi) molekülleri taşıyan damar sistemimizdir. Lenf sistemimiz, aynı zamanda bağışıklık sistemimiz de olduğundan, sorunsuz bir şekilde işler halde olması, sağlığımız adına çok önemlidir.
Lenfa drenaj masajına, deneyimlerim doğrultusunda bedenimiz için en önemli masaj tekniklerinden bir tanesidir diyebilirim. Lenfa drenaj masajı, lenf sistemi üzerinde özel bir teknik uygulanarak yapıldığından, lenf dolaşımının sağlanmasına büyük katkı sağlamaktadır.
Lenfa drenaj masajı, birçok rahatsızlığın daha iyi bir hal almasına yardımcıdır. Bazı nedenlerden ötürü lenf düğümcükleri alınmış hastaların, ilgili bölge üzerinden şişen, ödem yapan kol, bacak v.b. yerlerine sistematik bir şekilde uygulandığında, ciddi faydalarının olduğu gözlemlenmiştir. Bu teknik, 2 saat civarı sürdüğünden, hem masajı yapan, hem de yaptıran kişi tarafından sabır isteyen bir masaj türüdür. Fakat gerek sağlıklı, gerekse de hasta bir bedendeki önemi kaçınılmazdır.
SELÜLİT
Genelde bayanların vücutlarının belirli yerlerinde dolaşım, lenfa dolaşımı, hormonal bozukluklar ile vücut metabolizması dengesinin bozulmasına bağlı olarak, cilt altında sıvı birikmesi ile sıvı birikmesine paralel olarak yağ birikintilerinin meydana gelmesi halidir.
Aslında selülit'te iltihap yoktur. Buradaki hücrelerin yağ oluşumunu muhafaza etmesi, bu yağlarında yıllar geçtikçe sertleşerek vücudun estetik görünüşünü, cildin tabii gerginliğini bozması halidir.
Selülit'in oluşumuna kısaca değinecek olursak, bunda kişinin metabolizma yapısının ve sürdürdüğü yaşamın rolü olduğunu görürüz. Selülitli yapının giderilmesi adına her şeyden önce yapmamız gereken, beden yapımıza uygun bir hayat sürmek olmalıdır.
Selülit masajının lenfa drenajla birleştirilmesinin nedeni, selülit yapının, bedenden lenf sistemi üzerinden drene edilerek atılmasındandır. Lenf masajından farkı ise, kullanılan ara maddelerin farklı oluşu ve uygulanış tekniğidir. Selülit masajı, selülit yapının düzelmesi adına etkilidir. Fakat bizler ne kadar yardımcı olmaya çalışsak da kişinin her şeyden önce, başta da bahsettiğimiz gibi yaşam şeklini selülitin düzelmesi yönünde değiştirmesi önemlidir.
Lenfatik Dolaşım nedir?
Lenfatik dolaşım bedendeki ödemi toplayan, hücre ve dokulara besin taşıyan beyaz kan dolaşımıdır. Lenfatik Dolaşım, bedeni toksinlerden arındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, bedeni enfeksiyonlardan korur.
Manuel Lenf Drenaj Masajı nedir? Nasıl uygulanır?
MLD (Manuel Lenf Drenaj) Masajı, Lenf sisteminin elle manipüle edilerek bloke olmuş lenf sıvısının serbest akımının sağlanması tekniğidir. Sempatik Sinir Sistemi’ne etki ederek, ağrıları azaltır ve derin rahatlık sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve lenf akımını hızlandırır.
Manuel Lenf Drenaj’ın Tarihçesi nedir?
1930 yılında Dr. E. Vodder, insanların kronik üst solunum sıkıntılarını gözlerken, Lenfatik Dolaşımı incelemeye başlar. Bu inceleme Dr. Vodder’in, MLD Masajı’nı geliştirmesiyle sonuçlanacaktır. Dr. Vodder’den sonra ise bu konuda uzmanlaşan bir çok kişi kendi tekniklerini geliştirmişlerdir.
Manuel Lenf Drenaj Masajı ne gibi sıkıntılara iyi gelir?MLD Masajı, aşağıdakiler de dahil pek çok durumda yardımcı olabilir:
Ödem ve şişme Şiş topuklar, bacaklar vb.Toksin birikmesi Selülit ve kilo problemi Akne ve diğer cilt problemleri Ameliyat öncesi ve sonrası sıkıntılar Ödem ve iyileşme sürecine destek Yara izleri - eski ya da yeni Kabızlık ve hazımsızlık Hormonal dengesizlikler Ergenlikte Hamilelik öncesi ve sonrası Menopoz sıkıntıları PMS - regl öncesi gerginlik Göğüslerde hassasiyet Sinüzit, saman nezlesi Tekrarlanan enfeksiyonlar Soğuk algınlığı Grip Üst solunum yolu hastalıkları Eklem iltihaplanmaları Romatizma Stres Anksiyete Gerginlik Yorgunluk Uykusuzluk
Manuel Lenf Drenaj Masajı ne kadar sıklıkla uygulanır?Yapılan öngörüşme ile belirlenen ihtiyaca göre terapinin süresi ve sıklığı belirlenir. Örneğin; Akne sözkonusu olduğunda, 20’şer dakikadan haftada 3 kez MLD Masajı uygulamak idealdir.
Manuel Lenf Drenaj Masajı’nı kimler yapabilir?
MLD Masajı’nı eğitim almış, profesyonel uzmanlar/terapistler yapabilir.
Manuel Lenf Drenaj’ın yan etkileri var mıdır ve kontroendikasyonları nelerdir?
MLD’nin yan etkisi yoktur ve son derece dinlendiren ve keyifli bir terapidir.MLD; akut enfeksiyon, kanser, astım, damar tıkanıklığı ve düşük tansiyon durumlarında uygulanmamalıdır.
Kozmetikte çok adı geçen MLD masajı’nın güzellik endüstri’sinde uygulamaları nasıldır?
MLD güzellik ve estetikte de oldukça iyi sonuçlar verir. Ancak güzellik uygulamalarında (selülit gibi) Lenf Drenaj makinelerle, bölgesel çalışılarak uygulanmaktadır. MLD Masajı elle yapıldığı taktirde ise lenf sıvısının, uç noktalardan (bacaklardan, kollardan) kalbe doğru yönlendirilerek, tüm vucuda gerektiği gibi akımı sağlanmış olur. Bu nedenle, bölgesel olarak uygulandığında, bir bakıma iş yarım bırakılıyor demektir.
MLD Masajının güzellik amaçlı kullanılması halinde, ciltteki kırışıkların, yara izlerinin ve lekelerin hafifletilerek cildin, iyileşme ve gençleşme sürecine destek olunabilir. Çünkü MLD Masajı, ciltteki kolojen üretimine destek olur ve bu sayede cilt sıkılaşır. MLD Masayının cildi toparlamasının ve canlandırmasının da nedeni budur.
Manuel Lenf Drenaj Masajı’nın diğer masajlardan farkı / özelliği nedir?MLD Masajı’nın hiç bir ürünün kullanılmadan yapılması, diğer masajlardan ayırd edici özelliğidir. Ayrıca MLD Masajı, diğer masajlara oranla çok hafif, monoton ve sürekli tekrar eden hareketlerden oluşur. MLD Masajı, vücudun uç noktalarından kalbe doğru, lenf akışını takip ederek, tek yönlü yapılır. Bir de MLD Masajı sonrasında, diğer masajlardan farklı olarak cilt kızarmaz. |