................................................................................................................................................................................................................................................
   
     
 

Spor Masajı

Masaj sporcuyu, vücuda yük olan yorgunluk maddelerinden kutarır, kas sertliklerinin ve krampların zararlı yan etkisinden koruyarak, bunların sebep olacağı kas zedelenmesi, lif kopmalarını önler. Kan dolaşımını aktive ederek, enerji veren besin maddelerinin dokulara daha kolay ve çabuk erişmesine imkan sağlar, kalp ve dolaşım sisteminin işini kolaylaştırır. Sporcunun reaksiyon zamanını kısalştırır, organlar arasında fonksiyonel harmoniyi düzenler, genel bir rahatlama verir. Ruhsal yönden gergin olanlarısakinleştirir, uyuşuk olanları aktive eder.

Neden Spor Masajı?

1) Sportif başarıyı arttırmak ve sporcunun yarışma öncesi daha iyi bir başlangıç yapabilmesi için

2) Antrenman ve yarışma öncesi kısa sürede dinlenmeyi (toparlanmayı) sağlamak için

3) Sporcunun başarıyı etkileyecek psikolojisini olumlu yönde etki altına almak.

4) Sakatlıkları engellemek ve en kısa zamanda spora dönmesini sağlamak

Spor Masajının Faydaları

Sinirlerdeki ve kaslardaki acının azalması,

Antrenman ve müsabaka sırasında gerilim ve huzursuzlukların giderilmesi,

Antrenman ve müsabaka sırasında yarışma tekniklerindeki engellerin kaldırılması,

Yaralanmaların, hızla eski haline kavuşmasında yardımcı olur,

Kas gerilmesinin önlenmesi,

Tedavi süresini kısaltır,

Sporcuya uygun ortamı sağlayan kas yapısının istikrarının sağlanması,

Spor masajı fiziksel stresi azaltmanın en iyi yoludur,

Spor masajı müsabaka esnasında en elverişli durumun sağlanmasındaki en önemli faktördür.

Spor masajının fizyolojik etkisi

Yorgunluk

Spor çalışmalarında olsun, günlük yaşamdaki bireysel işlerde olsun bireyden bireye büyük farklar göstermekle birlikte, yorulmayan insan yoktur.Gerek merkezi ve gerekse çevresel kas yorgunluklarında masajın büyük yararı nedeniyle,spor masajının fizyolojik diğer etkilerine geçmeden önce yorgunluk üzerinde biraz durmakta faydalar vardır.

Yorgunluk, organ yada organların belli bir çalışma süreci sonunda işlevsel güçlerindeki gerilemedir.Yorgunluk çevresel ve merkezi olarak ikiye ayrılır.Her ikişside birbirlerini karşılıklı olarak etkilerler.
Merkezi yorgunluk belirtiler kompleksinin, subjektif yorgunluk duyusuyla ilişkisi kesin bilinmemesine karşın, çevresel yorgunluğun nedenleri tam olarak tanımlanabilir.

Çevresel yorgunlukta gücü sınırlayan etmen, çoğunlukla kaslarda oksijen defiziti, oksijen yetmezliğidir. Ancak bu, zorlamanın küçük veya büyük kas gurubundan mı olduğuna göre değişir.Küçük kas gurupları oksijen açığını damarların çaplarındaki değişikliklerle dengeleyebilir.Büyük kas guruplarının çalışmasında ise kanın maksimal oksijen kapasitesi aşılabilir.Yorgunluk büyük ölçüde işin hıs temposuna da bağlıdır.Kasılma ve gevşeme arasındaki süre çok kısa olursa,kısa dinlenme fazında arteriyel kapillerler kanla yeterince dolamaz,oksijen ve enerji desteği yetersiz kalır.Bu durum statik işte daha belirgindir.Enerji miktarının yetersiz kalmasıyla matobolizma ürünlerinin taşınmasındaki gecikme yorgunluğa sebep olur.Uzun süreli çalışmalarda enerji ikmali ve kullanımının dengede olması ve metabolizma artıklarının birikimi belli sınırı aşmaması gereklidir.

 

 

 
© Copyright 2014. Tamamlayıcı Terapi.
Desing By MaXi